
آزاده رحمانی- کاهش وزن یک فرآیند پیچیده است و موفقیت آن به عوامل متعددی بستگی دارد که برخی در داخل و برخی دیگر در خارج از بدن هستند. در این مقاله به عواملی پرداخته می شود که توسط دانش میکروبیولوژی به خوبی قابل شرح دادن هستند:
ژنتیک- وقتی صحبت از وزن بدن به میان می آید بدون تردید ژنتیک با نقش داشتن در ۷۰% موارد تغییرات وزنی افراد، مهمترین عامل به شمار می آید. به همین دلیل است که وقتی سعی می کنید وزن خود را به پایین تر از حد تعیین شده توسط ژنتیک بدن تان کاهش دهید، مغز به این کاهش وزن پاسخ شدیدی می دهد که ماحصل آن متوقف شدن روند کاهش وزن علی رغم داشتن رژیم و افزایش مجدد و زیاد شدن وزن بدن به محض قطع رژیم لاغری است.
میکروبیوم روده-تحقیقات بسیاری نشان داده است که مجموعه میکروارگانیسم ها بویژه باکتری های مفید روده که به آنها میکروبیوم اطلاق می شود، نقش بالقوه ای در تغییرات وزن بدن دارند. به گونه ای که هرچقدر تنوع باکتری های مفید روده بیشتر باشد شانس بیشتری برای تناسب اندام و کاهش وزن وجود دارد و بالعکس کاهش تنوع میکروبیوم روده سبب افزایش وزن و شکست رژیم های لاغری می گردد. برای همین منظور، کسانیکه قصد کاهش وزن دارند می بایست مصرف غذاهای طبیعی حاوی پروبیوتیک و یا مکمل های غذایی-دارویی پروبیوتیک را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
مصرف بی رویه آنتی بیوتیک- مصرف نامناسب و یا بی رویه آنتی بیوتیک ها در ظاهر فاقد اثرات منفی بر روی افراد است اما تغییرات قابل ملاحظه ای در میکروبیوم روده ایجاد می کند. کاهش تنوع باکتری ها در روده و تغییر متابولیسم و فعالیت آنها از مهمترین این اثرات هستند که به نوبه خود سبب مشکلات سلامتی در کوتاه-مدت و همچنین دراز – مدت می شوند. ابتلا به اسهال آنتی بیوتیکی، مبتلا شدن به اسهال های مکرر و همچنین مبتلا شدن به باکتری هلیکوباکتر پیلوری که باکتری معده نیز نامیده می شود و عامل زخم معده و زخم اثنی عشر است، از اثرات کوتاه مدت مصرف آنتی بیوتیک ها بشمار می روند. افزایش وزن و چاقی به همراه افزایش ریسک ابتلا به آسم، بیماری های آلرژیک، بیماری های دستگاه تنفسی، عفونت های دستگاه گوارشی، ابتلا به بیماری های التهابی و سرطان روده بزرگ از جمله آسیب هایی هستند که مصرف نامناسب آنتی بیوتیک در دراز مدت بر روی بدن می گذارد.
تداخل برخی از داروها با مکانیسم کاهش وزن- برخی داروها سبب افزایش وزن و یا مانع تلاش شما بمنظور کاهش وزن می شوند. انسولین برای درمان دیابت، بسیاری از داروهای ضدافسردگی، برخی داروهای بیماری صرع، استروئیدها (کورتون ها) و داروهای کاهش دهنده فشار خون از آن جمله هستند.
در خاتمه شایان ذکر است اگر به منظور کاهش وزن وعده های غذایی را حذف نمایید بدن شما را به خوردن غذای بیشتر سوق می دهد، از این رو بهتر است بطور منظم غذا بخورید تا در کاهش وزن موفق تر باشید.
دکتری میکروبیولوژی و رئیس واحد میکروبیولوژی گروه صنعتی پاکشو