۲۹ هزار مرگ زودرس یعنی ۷.۴ درصد از کل مرگ و میرها منتسب به علتهای تغدیهای می باشد.
پزشکی: یک مقام دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: دهههای اخیر مصرف نان سفید در کشور افزایش زیادی داشته است. هرچند این نانها خوش خوراک هستند؛ اما کیفیت تغذیهای خوبی ندارد.
فاطمه قاسمی درباره مصرف نان کامل گفت: نان در امنیت غذایی خانوارها از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و ۴۰ تا ۵۰ درصد انرژی، ۴۵ درصد پروتئین، ۸۰ درصد آهن و ۳۰ درصد از کلسیم مورد مورد نیاز بدن را به صورت روزانه تامین میکند.
وی افزود: بر اساس آخرین طرح جامع الگوی مصرف مواد غذایی خانوارها و وضعیت تغذیهای در ایران، مصرف سرانه نان معادل حدوداً ۱۱۷ کیلوگرم در سال است. به بیان دیگر هر فرد حدود ۳۲۰ گرم در روز نان مصرف میکند. همچنین متوسط مصرف سرانه نان در جهان حدود ۶۵ کیلوگرم است. یعنی سرانه مصرف سالانه نان در ایران حدود ۳۷ درصد از متوسط سرانه مصرف سالانه کشورهای دیگر بیشتر است.
قاسمی ادامه داد: با توجه به اینکه نان قوت اصلی مردم کشور است؛ با چالشهای زیادی در مورد آن روبهرو هستیم. به طوری که میزان ضایعات و دور ریز نان و همین طور غنی سازی آن از مواردی است که در سالهای مختلف سیاستگذاران حوزه تغذیه و سلامت درگیر آن بودهاند. این امر باعث شده نان به عنوان یک ماده غذایی بسیار مهم در اولویتهای امنیت غذایی کشور قرار گیرد.
وی در مورد ویژگیهای نان کامل اظهار کرد: نان کامل یک درجه بالاتر از نان سبوسدار است و در آن تمام سه بخش دانه گندم وجود دارد. این نان اگر به روش درست تهیه شود؛ نانی است که پروتئین و کلسیم و آهن خوبی دارد و میتواند کارکرد طبیعی دستگاه گوارش را بهبود ببخشد.
وی خاطرنشان کرد: طبق مطالعات و گزارش بار بیماریها در سال ۲۰۱۹، ۱۵ عامل خطر مرگ زودهنگام در جهان شناسایی شده که سه مورد از این ۱۵ مورد مستقیماً با نوع غذای مصرفی ارتباط دارد.
قاسمی اظهار کرد: این عامل باعث شده که ۲۹ هزار مرگ زودرس یعنی ۷.۴ درصد از کل مرگ و میرها منتسب به علتهای تغدیهای باشد. بنابراین اگر ما بتوانیم یک نان کامل را به روش درست تهیه کنیم میتوانیم ۷.۴ درصد از مرگهای مرتبط با رژیم غذایی را کاهش دهیم و این عدد کمی نیست.